BIOGRAPHY - Terilekst
1578
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1578,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-1.11.0,qode-theme-mcpherson's,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Biography

Terilekst is een naam die Dennis van der Meijden dankt aan zijn rustige aura.
Hij heeft een lange en indrukwekkende geschiedenis binnen Nederlandse hiphop. Na zijn eerste wapenfeit ‘Voor de Medevens’ in 1999 stond hij in 2001 als gelegenheidsduo met Spacekees in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Daar bleef het niet bij: na vele featurings en producties voor anderen dropte hij samen met Kees in 2005 het Spacekees & Terilekst album. Op dit rauwe hiphop album staat ook ‘Ik Wil Een Meisje’, de hit die zingen over het willen van meisjes voor altijd zou veranderen.


Beats van Terilekst staan bol van de liefde voor samples, kicks & snares en hebben altijd een eigen geluid. Dit werd nogmaals duidelijk op het volledig door Terilekst geproduceerde solo-debuut van Jiggy Dje in 2006, getiteld Noah’s Ark (naar het gelijknamige label en andersom). Voor de beats gebruikte hij grotendeels samples afkomstig van Nederlandse platen, met uitzondering van single ‘Blauw Bloed’. De twee hebben een sterke muzikale chemie. Later produceerde hij daarom ook het leeuwendeel van Jiggy’s tweede solo-album De Ark De Triomf.

Terilekst vormde samen met Jiggy Dje, Tenshun en Frankie Boxcutta de formatie Kohfie Konnect, het collectief waarmee hij in 2008 het album HETISZOVER uitbracht. Zijn funkvolle beats pasten precies bij het geluid dat de groep definieert. Het geluid van echte echte echte echte echte echte hiphop, that is.

Turquoise is ontstaan nadat Terilekst uit een erfenis een aantal vintage instrumenten tot zijn beschikking kreeg. Dit resulteerde in veel experimenteren en nachtenlang opnames maken. Met wat bijdragen van een handjevol instrumentalisten ontstond een compleet nieuwe sound. Nieuwer dan ooit, omdat hij voor het eerst zichzelf ging samplen. Sample inception galore.

Momenteel werkt Terilekst aan een nieuw instrumentaal album dat een eerbetoon is aan een van zijn muzikale helden. Hij richt zich nu volledig op zijn creatieve skills om geschiedenis te blijven schrijven.

 

[button size=”medium” target=”_self” hover_type=”default” text=”back” onclick=”goBack()” link=”/”]